Ne Zaman Destek Almalıyız? – Bornova Psikolog


Psikolojik destek alma sürecine karar verip seanslara başlamak birçok birey için zorlayıcı olabilmekte. Bu durumu, Bornova’da hizmet vermekte olan psikologlar olarak çevremizde gözlemleyebiliyoruz. Psikolojik destek almanın bir yenilgi, utanılması gereken bir durum olarak görüldüğü durumlar olabilmekte. Unutmamalıyız ki baş etme becerilerimiz, bazı konularda yeterli gelebilirken kimi zaman yetersiz kalabilir. İyi oluşumuzu etkileyebilecek zorlayıcı yaşam olayları hepimiz için farklı olabilir. Nasıl ki bir enfeksiyonla bir kişinin bağışıklık sistemi başa çıkıp bir başka kişinin çıkamıyor ise psikolojik zorlanmalar da benzer şekilde değerlendirilebilir. Psikolojik destek almak, iyi oluşumuza katkı sağlamak adına kendimiz için attığımız bir adımdır.

Günlük Yaşam ve Travmatik Olaylar

Günlük yaşama devam etmede zorlanmaya başladığımızı fark ettiğimizde, uyku ve/veya iştah ile ilgili zorlayan değişimler ortaya çıktığında, günlük kaygı düzeyimizde devam eden belirgin artış veya iyi hissetme düzeyimizde belirgin bir azalma söz konusu olduğunda bireysel baş etme becerilerimizi kullanmaya çalışırız. Bu zamanlarda kimi zaman sosyal destek ağını kullanmayı, kimi zaman bu olumsuz değişime müdahale edecek kaynaklar bulmayı deneyebiliyoruz. Kimi zaman bu bireysel müdahaleler etkili olmakta ve olumsuz gidişatı değiştirebilmektedir. Ancak bu her zaman mümkün olmayabilir. Bireysel müdahaleler etkili olmadığında veya bireysel müdahale için gerekli motivasyon bulunamadığında psikolojik destek sürecine başlamak iyi bir fikir olabilir.

Psikolojik destek sürecine başvurma nedenlerinden bir diğeri, bireyi zorlayan stresli yaşam olayı veya can güvenliğine yönelik olumsuz olaylardır. Travmatik yaşam olayı ve/veya kayıp (bir tanıdık kaybı, boşanma, iş veya ev kaybı vs.) yaşama gibi durumlarda başlangıçta 1 ay gibi bir süre kendi baş etme becerilerimizle kalmaya çalışabiliriz. Bu sürenin sonunda zorlanma devam ediyor ise psikolojik destek sürecine başvurulabilir. Ayrıca bireysel olarak arkadaşlık, aile ve romantik ilişkilerimizde tekrar eden zorlayıcı döngüsel davranışlar içinde bulunduğumuzda, kendimize yönelik değer algımızın, beden algımızın iyi oluşumuzu olumsuz etkilediğini fark ettiğimizde de psikolojik destek sürecine başvurmak mümkündür.

Romantik İlişkiler

Romantik ilişkimizde (sevgililik, evlilik vb.) bizi zorlayan yaşam olayları yaşanıyor ise (örneğin ilişkide haklı ve/veya güçlü olma yarışı, aldatma aldatılma, iletişim kurmada zorlanma gibi), birçok zorlayıcı olayın etkisiyle romantik ilişkiye devam etme ile ilgili olumsuz düşünceler mevcut ise, ilişkiye dışarıdan bakabilmek gerekli ve iki taraftata bu konuda gönüllü ise ilişki kalitesini arttırmak için neler yapılabileceği ile ilgili çift terapisi desteğine başvurmak düşünülebilir.

Çocuk ve Ergenler

Okul öncesi dönem yaş grubunda veya ilkokul sürecinde çocuğu olan ebeveynlerin zaman zaman çocuklarının gelişimsel süreçlerindeki belli değişim aşamalarında zorlandığını gözlemlediği zamanlar olabilmekte. Örneğin okula uyum, ayrılma kaygısı, dil gelişiminde gerilik, akademik olarak zorlanma, akran zorbalığı, arkadaşlık ilişkileri kurmada zorlanma vb. gibi durumlarda bu zorlanmalar süreğen bir hal aldığında psikolojik destek almak önerilebilir. Ek olarak ön ergenlik- ergenlik dönemi gibi süreçlerde olan çocukların yaşadığı kendini bulma yolculuğunda değişimlerin etkisiyle oluşabilecek iletişim ve ilişkisel sorunlarla ilgili de ebeveynler destek almayı düşünebilir.

Diğer Tüm Nedeler…

Burada yaşamda bizleri zorlayacak bazı belli psikolojik destek sürecine başvuru nedenlerinden bahsedilmiş olsa da bireyi zorlayan birçok konuda kendi becerilerimizin yetersiz gelmesi durumunda psikolojik destek alma sürecine başlamak düşünülebilir. Bunun için İzmir Bornova’da hizmet vermeye devam etmekte olduğumuz Espero Psikoloji’ye 0232 373 71 50 numaralı hattan veya Whatsapp üzerinden ulaşabilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz.

Uzman Psikolog Kadriye TOKER

CATEGORIES:

Teorik Yazılar

Comments are closed

Ne Zaman Destek Almalıyız? – Bornova Psikolog

Psikolojik destek alma sürecine karar verip seanslara başlamak birçok birey için zorlayıcı olabilmekte. Bu durumu, Bornova’da hizmet vermekte olan[…]

Öz Şefkat Nedir?

Öz Şefkat Nedir? Öz şefkat, zorlayıcı yaşam olaylarında ihtiyacımız olan desteği, şefkati, anlayışı kendimize verebilme becerisi olarak tanımlanır. Öz[…]

Bağlanma Teorisi

Her birey doğduğu andan itibaren bir bağlanma örüntüsüyle dünyaya gelir, bu örüntü çevredekilerle yaşam boyu bağ kurmayı sağlar. Birey[…]